به گزارش راهبرد بانک، نمایندگان مجلس شورای اسلامی با افزایش سقف معافیت مالیاتی سالانه کارمندان از ۸۴ میلیون به ۱۲۰ میلیون تومان در سال آینده موافقت کردند.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی نوبت صبح امروز(سه شنبه) مجلس و در جریان بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه سال آینده، با پیشنهاد علیرضا سلیمی در بند «و» تبصره ۱۲ مبنی بر افزایش سقف معافیت مالیاتی سالانه از ۸۴ میلیون تومان به ۱۲۰ میلیون تومان موافقت کردند.
براساس جزء یک بند «و» تبصره ۱۲ ، سقف معافیت مالیاتی سالانه موضوع ماده ۸۴ قانون مالیاتهای مستقیم اصلاحی ۱۳۹۴.۴.۳۱ در سال ۱۴۰۲ مبلغ ۸۴۰ میلیون ریال تعیین شده بود اما با موافقت نمایندگان با پیشنهاد علیرضا سلیمی در جزء یک بند «و» تبصره ۱۲ ، سقف معافیت مالیاتی سالانه به یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال افزایش پیدا کرد.
بخش زیادی از درآمد دولت در سال جاری را مالیات تشکیل میدهد. در این قسمت از مقاله بر اساس آخرین قوانین، خبرها و آپدیتها نرخ و محاسبه مالیات حقوق سال ۱۴۰۲ را بررسی میکنیم. به عنوان مثال، اگر مجموع پرداختی مشمول مالیات یک کارگر ۱۰ میلیون تومان شد، در ابتدا آستانه معافیت ۷ میلیون تومان از آن کسر میشود، باقی مانده آن در نرخ مصوب ضرب شده و میزان مالیات پرداختی او مشخص میشود. این مبلغ نیز قبل از اینکه حقوق کارگر به حساب او واریز شود، از آن کسر میشود.
مالیات و نرخ آن هر ساله یک مسئله مهم برای تمامیمشمولان است و در واقع همه مودیان در ابتدای سال منتظر اعلام بخشنامه مراجع قانونی در خصوص میزان معافیت مالیاتی و چگونگی محاسبه آن هستند. اما در میان همه مودیان و مشمولان، مالیاتِ کارگران و افرادی که در کارخانههای تولیدی یا خدماتی کار میکنند به دلیل اینکه سطح درامد پایین تری دارند از اهمیت خاصی برخوردار بوده و همیشه مورد توجه رسانهها قرار گرفته است. اینکه نمایندگان کارگران چقدر میتوانند حقوق کارگران را رعایت کنند و چقدر شرایط اقتصادی و تورم موثر است همه بستگی به کمسیون تعیین کننده مالیاتها دارد و در نهایت خروجی این کمسیون الزامات قانونی را به همراه دارد؛ و کارفرمایان موظف میشوند قبل از پرداخت حقوق کارگران خود مالیات تکلیفی آن را کسر کرده و باقی مانده حقوق را به حساب آنها واریز نمایند.
تفاوتی بین مالیات حقوق کارگران و کارمندان از نظر کسر مالیات وجود ندارد. در پایان هر سال نرخ مالیات بر درآمد برای همه کارگران و کارمندها به صورت یکسان تعیین میشود. نکتهای که مهم است به آن توجه کنیم این است که نرخ مالیات با توجه به میزان درآمدی که کارمند یا کارگر دارد تعیین میشود. برای تعیین نرخ مالیات بر درآمد برای هر سال، در ابتدا مقدار حقوقی که معاف از مالیات است مشخص میشود. برای مثال حداکثر حقوق معاف از مالیات برای سال ۱۴۰۲ برابر با هفت میلیون تومان تعیین شده است.
بعد از تعیین میزان حقوقی که معاف از مالیات است، نرخ مالیات به صورت پلهای تعیین میشود. به عبارت دیگر به میزانی که درآمد بالاتری داشته باشید باید بر اساس نرخهای مالیاتی بالاتری مالیات حقوق خودتان را پرداخت کنید. برای درک بهتر موضوع به این مثال مالیات حقوق توجه کنید. برای مثال کسانی که در سال ۱۴۰۲ بین هفت میلیون تومان تا چهارده میلیون تومان حقوق میگیرند باید ۱۰% مالیات پرداخت کنند و کسانی که بین چهارده میلیون تومان تا بیست و سه میلیون تومان درآمد دارند باید ۱۵% مالیات پرداخت کنند. در این مقاله نرخ مالیات حقوق سال ۱۴۰۲ مصوبه کمیسیون تلفیق را برای سطوح مختلف درآمدی در یک جدول ارائه کردهایم.
در ماده ۹۱ قانون مالیات های مستقیم، قانون گذار درباره معافیتهای مربوط به مالیات بر درآمد صحبت کرده است. مواردی که معاف از مالیات هستند در چند بند آورده شده است. قانون گذار در یکی از بندهای ماده ۹۱، مواردی را به عنوان معاف از مالیات اعلام میکند:
“حقوق بازنشستگی و وظیفه و مستمری و پایان خدمت و خسارت اخراج و بازخرید خدمت و وظیفه یا مستمری پرداختی به وراث و حق سنوات و حقوق ایام مرخصی استفاده نشده.”
همانطور که میبینید بر اساس این بند از ماده ۹۱ قانون مالیاتهای مستقیم، حقوق بازنشستگان از جمله بازنشستگان تامین اجتماعی از پرداخت هر گونه مالیات بر درآمد معاف شده است.