آیا قیمت ها با کاهش نرخ ارز عقب نشینی می کنند؟

افکار عمومی پس از عقب گرد دلار از محدوده ۱۹ هزار تومان در تابستان امسال به محدوده ۱۰ هزار تومان در هفته های اخیر، انتظار دارد در سایر بازارها نیز شاهد کاهش قیمت ها باشد.

به گزارش راهبرد بانک، هر دلار آمریکا در بهمن ماه پارسال حدود چهار هزار و ۵۰۰ تومان در بازار آزاد داد و ستد می شد؛ این رقم آرام آرام اوج گرفت و پس از مدتی به پنج هزار تومان و شش هزار تومان رسید و در نهایت، در تابستان امسال، نرخ ارز در بازار آزاد، قله ۱۹ هزار تومان را فتح کرد.
همزمان با این تغییرات نرخ ارز، مردم شاهد افزایش روزانه اقلام مصرفی خود بودند؛ به طوری که واحدهای صنفی اجناس خود را امروز با یک قیمت و فردا با قیمتی دیگر عرضه می کردند.
این سونامی ارزی از آبان ماه رو به آرامش گذاشت و پله پله پا به کانال های ۱۴ هزار تومان، ۱۳ هزار تومان، ۱۲ هزار تومان، ۱۱ هزار تومان و ۱۰ هزار تومان گذاشت؛ این نرخِ تاثیر گذار، در روزهایی از هفته های اخیر، چهار رقمی شد و به پایین تر از ۱۰ هزار تومان رسید.
در این شرایط، افکار عمومی منتظر است همانطور که قیمت کالا و خدمات در نیمه نخست سال شانه به شانه نرخ ارز بالا رفت، اکنون که نرخ ارز پله پله پایین می آید، قیمت سایر کالا و خدمات هم نرخ ارز را همراهی کند.
در این ارتباط، «عباس آرگون» عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران می گوید: قیمت کالاهای موجود در بازار با نرخ ارز ۱۹ هزار تومانی ارزش گذاری نشده که اکنون انتظار داشته باشیم با کاهش نرخ ارز در بازار آزاد از ۱۹ هزار تومان به ۱۰ هزار تومان، قیمت کالاها هم به این نسبت کاهش یابد.
وی به خبرنگار ایرنا گفت: عمده کالاها و مواد اولیه وارداتی با ارزهای دولتی و نیمایی وارد کشور شده – یعنی با دلارهای ۴۲۰۰ تومانی و هشت هزار تومانی – و واردات میزان محدودی از کالا و مواد اولیه با دلار بازار آزاد بوده است؛ بنابراین، تغییرات نرخ ارز در بازار آزاد، نمی تواند قیمت ها را بشکند؛ چرا که قیمت های بازار با نرخ ارز بازار آزاد اصطلاحاً «سِت» نشده است.
آرگون با تاکید بر اینکه کالاها، خود را با ارز ۱۰ هزار تومانی – و نه ارز ۱۹ هزار تومانی – هماهنگ کرده اند، گفت: به نظر من قیمت ها پایین نمی آیند، چرا که حتی یک درصد از مواد اولیه و کالاهای وارداتی هم با ارزهای ۱۵ تا ۱۹ هزار تومان وارد کشور نشده است.

 

منبع: ایرنا