به گزارش راهبرد بانک، سامانه تسویه ناخالص آنی (ساتنا) در آذر ۱۳۸۵ توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران راهاندازی شد. هدف اصلی این سامانه، تسهیل و تسریع انتقالات بینبانکی الکترونیک بود. هدف اولیه ساتنا جایگزینی برای چکهای رمزدار بینبانکی و اسکناسهای فیزیکی بود و امکان انتقال وجه به صورت آنی و الکترونیکی را فراهم کرد.
سامانه ساتنا مشابه سیستمهای تسویه ناخالص آنی (RTGS) در سایر کشورها مانند Fedwire در ایالات متحده و TARGET2 در اتحادیه اروپا است. این سیستمها نیز برای انتقالات بزرگ و فوری بینبانکی طراحی شدهاند و ویژگیهای مشابهی مانند تسویه آنی و نهایی دارند.
این سامانه با توجه به مجموعه راههای ارتباطی به وجود آمدهاش میان تمامی بانکهای فعال در سراسر کشور با بانک مرکزی، وظیفه انتقال آنلاین و حضوری پول بین بانکها را به عهده دارد. تسویه تمامی مبادلات بین بانکی همان طور که از نام این سامانه پیداست در لحظه انجام میشود. در ادامه به ویژگی و شرایط خاص این نوع از انتقال وجه در سیستم بانکی خواهیم پرداخت.
شاید مهمترین مزیت استفاده از ساتنا را باید بالا رفتن حداکثری ضریب امنیت در انواع نقل و انتقالها بدانیم، بهخصوص وقتی مبلغ مورد نظر بالا بوده یا گیرنده آن دور باشد. اما بقیه مزیتهای ساتنا غیر از امنیت، اینهاست؛
انتقال وجه ساتنا در ساعات کاری بانکها انجام میشود. در روزهای تعطیل رسمی، انتقالات ساتنا (سامانه تسویه ناخالص آتی) انجام نمیشود.
✔ در حال حاضر از کلیه ابزار های بانکداری الکترونیک مانند:اینترنت بانک، همراه بانک و تلفنبانک امکان درخواست این نوع انتقال مقدور است.
به یکی از شعب بانک خود مراجعه کنید و درخواست انتقال وجه ساتنا را بدهید.
فرم دستور پرداخت الکترونیکی بینبانکی (ساتنا) را از کارمند بانک دریافت کنید.
اطلاعات مورد نیاز شامل شماره شبا حساب مقصد، مبلغ انتقال، و سایر جزئیات را در فرم وارد کنید.
مدارک هویتی خود مانند کارت ملی و دفترچه حساب را به کارمند بانک ارائه دهید.
در صورت نیاز به انتقال مبالغ بالا، ممکن است اسناد و مدارک مربوط به معامله نیز درخواست شود. (بالای ۴۰۰میلیون تومان)
مبلغ کارمزد را در حساب خود پیش بینی کنید. معمولا به صورت خودکار از حساب شما توسط کارمند بانک برداشت میشود.
پس از انجام انتقال، نسخه دوم فرم را به عنوان رسید نزد خود نگه دارید.
شماره پیگیری تراکنش را در رسید یادداشت کنید تا در صورت نیاز به پیگیری، از آن استفاده کنید.
کارمزد ساتنا یا تسویه ناخالص آنی بر اساس آخرین بخشنامه کارمزدها توسط بانک مرکزی در اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ به صورت زیر است:
۰.۰۲ درصد مبلغ تراکنش تا سقف ۳۵۰,۰۰۰ ریال
به عنوان مثال قصد انتقال وجه ۱۳۰ میلیون تومانی را به صورت ساتنا داریم، مبلغ کارمزد آن:
۲۶.۰۰۰=۰/۰۲*۱۳۰.۰۰۰.۰۰۰
پس کارمزدی که بایستی پرداخت کنید ۲۶۰۰۰ تومان است. در نظر داشته باشید با افزایش مبلغ انتقال وجه، حداکثر مبلغ کارمزد پرداختی شما ۳۵ هزارتومان تومان خواهد بود.
اولین موضوع مهمی که برای پیگیری تراکنشهای ساتنا بایستی در نظر بگیریم، در اختیار داشتن شماره پیگیری حواله ساتنا است. همیشه رسید تراکنشهای خود را نگهداری کنید تا در صورت نیاز به پیگیری، شماره پیگیری را در دسترس داشته باشید. راه دستیابی به شماره پیگیری حواله ساتنا را به صورت زیر برای شما گرد هم آوردهایم:
همانطور که میدانید هردوی این سیستمها سامانههایی برای انتقال وجوه بین بانکهای مختلف است. هر دوی آنها هم مطمئناند و هم از بالاترین سرعت ممکن برخوردارند. اما هرکدام شرایط و قوانین خاص خود را دارند؛
همانطور که میدانید بانک مرکزی سامانه پل را برای جابهجایی راحتتر پول راهاندازی کرده. اما سوال اینجاست که چه مزیت یا تفاوتی با شیوههای قبلی انتقال وجه دارد؟
نکته: در یک نگاه کلی، سامانه پل و ساتنا مکمل هم هستند. اگرچه محدودیت ساعت کاری وجود دارد ولی در انتقال سریع پول، چرخه را کامل میکنند. اگرچه یکی به شماره شبا نیاز دارید و دیگری به شماره حساب. اگر میخواهید اطلاعات کاملتری درباره این سامانه تازه بانک مرکزی به دست آورید، این لینک را بخوانید.
در بانکداری غیرحضوری برخی بانکها به انواع دیگری از انتقال وجه به عنوان انفرادی، گروهی یا فایلی مواجه شدهاید. این امکان برای انتقال از نوع ساتنا به صورت گروهی و فایلی مقدور است.
· در انواع انتقال وجه پایا / ساتنا / عادی / لحظه ای / شتابی کاربرد دارد .
· بانکداری مدرن کلیه بانکها این امکان را در اختیار شما قرار می دهند.
· انواع انتقال وجه پایا/ساتنا/عادی کاربرد دارد .
· برخی از بانکها این امکان را در بانکداری غیرحضوری خود در اختیار شما قرار می دهند.
· بسته به بانک شما دارای محدودیت است ولی معمولا تا ۵۰ شبا را قبول می کند .
· در صورت ورود اشتباه یک شماره حساب یا شبا بایستی ورودی های خود را کنترل نمایید .
· انتقال به صورت بارگزاری فایل اکسل صورت می پذیرد .
· در انواع انتقال پایا/ ساتنا کاربرد دارد .